Miody
Często miody nektarowe dostępne w sklepach, nie oddają prawdziwego smaku i zapachu naturalnych produktów pszczelich, pochodzących prosto z pasieki. Charakteryzują się również znacznie gorszym składem i działaniem. Te prawdziwe, wydobywane z najczystszych regionów, wyróżniają wyjątkowe walory smakowe oraz niezwykłe właściwości lecznicze. Ich barwa zależna jest od rodzaju roślin, które posłużyły pszczołom do zebrania z nich nektaru, spadzi lub pyłku. Standardowo mogą mieć kolor mleczny, jasnożółty bądź brunatno-brązowy. Odcień można dowolnie modyfikować, np. dodając kakao lub liofilizowane owoce.
- Promocja!
- Miody
- zł45,00
- Jak przygotować nalewkę? Aby stworzyć nalewkę, trzeba dodać spirytus do słoika z propolisem. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w sekcji "Sposób użycia" poniżej. Okres przydatności: Propolis: 12 miesięcy Nalewka: do 3 lat Rekomendowany przy: – wspiera procesy metaboliczne oraz działa oczyszczająco – wspomaga regenerację kości, chrząstek, nabłonka skórnego oraz zmniejsza powstawanie blizn – pomocny przy odleżynach, oparzeniach, trudno…
- Dodaj do koszyka
- Miody
- zł104,00
- Miód spadziowy iglasty to jeden z miodów szlachetnych, zwany królewskim lub papieskim. Pozyskiwany z rosy miodowej drzew iglastych, jest nieczęsto dostępny, przez co jego cena bywa wyższa niż innych gatunków miodów. Miód spadziowy to wyjątkowa odmiana miodu, która nie powstaje z nektaru zbieranego na łąkach. W ogóle nie powstaje z nektaru. Pszczoły wytwarzają ten miód ze spadzi zbieranej w lasach. Spadź…
- Dodaj do koszyka
- Promocja!
- Miody
- zł70,00
- Miód akacjowy to skarbnica cennych dla naszego zdrowia substancji. To jedno z najprzyjemniejszych w smaku lekarstw, którego stosowanie może przynieść nam wiele korzyści. Miód nektarowy akacjowy – właściwości Miód akacjowy ma bardzo jasny kolor i pachnie kwiatami akacji, gdyż jest pozyskiwany z nektaru kwiatów robinii akacjowej, nazywanej przez pszczelarzy białą lipą. Miód ten ma bardzo słodki, mdły smak. Jednak to…
- Dodaj do koszyka
- Promocja!
- Miody
- zł70,00
- Miód nektarowy Malina z Kruszyną Opis: W chwili pozyskania miód malinowy ma słomkową, złocistą barwę. Gdy krystalizuje się, posiada jaśniejszą i mazistą strukturę. W miodzie zawartych jest ponad 50 olejków eterycznych (pochodzących z nektaru), które odpowiadają za jego charakterystyczny owocowy aromat, przypominający zapach kwiatów malin. Smak miodu malinowego różni się od okresu zbioru nektaru z kwiatów. Przyjemny smak i zapach…
- Dodaj do koszyka
- Promocja!
- Miody
- zł70,00
- Miód malinowo-nawłociowy jest wyjątkowo trudny w pozyskaniu, ze względu na fakt, iż maliny kwitną jedynie przez 3 tygodnie w roku. Wyróżnia go jasny, złocisty kolor oraz silny, malinowo-owocowy aromat. Z reguły słodki, z delikatnym kwaskowym posmakiem, jednak każdy słoik może posiadać inny posmak, w zależności od użytego gatunku maliny. Miód malinowy, czyli płynny eliksir z kwiatów malin Miód malinowy zaliczany…
- Dodaj do koszyka
- Promocja!
- Miody
- zł70,00
- 1. Charakterystyka miodu z mniszka Miód z mniszka nie należy do najpopularniejszych rodzajów miodu. Na pewno bardziej popularny jest miód lipowy, miód rzepakowy czy miód gryczany. Miód z mniszka nie jest jednak od nich gorszy. Miód z mniszka nie jest tanim miodem. Miód z mniszka ma bardzo intensywny aromat. W smaku jest słodki i lekko mdławy. Jest chyba jednym…
- Dodaj do koszyka
- Promocja!
- Miody
- zł75,00
- W odróżnieniu od miodów nektarowych miód spadziowy liściasty nie powstaje z nektaru kwiatów, lecz jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc żerujących na liściach drzew. Ze względu na dużą zawartość składników biologicznie aktywnych miód spadziowy jest niezwykle wartościowym dla zdrowia człowieka dlatego nazywany jest często miodem "królewskim". Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Ma zastosowanie w zwalczaniu przeziębienia,…
- Dodaj do koszyka
- Promocja!
- Miody
- zł119,00
- Miód wrzosowy - właściwości i zastosowanie Miód wrzosowy ma liczne właściwości, dlatego znalazł szerokie zastosowanie. Dodatkowo miód wrzosowy ma piękny kolor - od jasnych odcieni, przez bursztynowe, aż po brunatny. Niestety, jego produkcja jest nieco ograniczona przez małą liczbę wrzosowisk Miód wrzosowy zwany jest „królem miodów”, ze względu na bardzo trudny i czasochłonny proces pozyskiwania go. Wśród innych miodów wyróżnia się niesamowitym…
- Dodaj do koszyka
- Promocja!
- Miody
- zł73,00
- Miód gryczany na niedobry żelaza Miód gryczany charakteryzuje się ostrym smaku i bardzo silnym aromacie brązowym kolorem. Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie oraz dla rekonwalescentów. Przyspiesza procesy zrastania się kości oraz działa wspomagająco przy schorzeniach układu krążenia, działa antymiażdżycowo. Zawartość magnezu czyni go pomocnym przy kuracji nowotworowej. Zalecany przy stanach wyczerpania nerwowego. Pomocny przy zapaleniu opłucnej i leczeniu…
- Dodaj do koszyka
- Promocja!
- Miody
Miód Nektarowo-Spadziowy z drzew liściastych 1,25Kg ( 1250 gram )
- zł78,00
- Wyjątkowy miód spadziowy Miód spadziowy, w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów. Jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Wydzielina ta jest lepka i słodka, występuje głównie latem w postaci kropelek na drzewach. Ta słodka substancja zwabia pszczoły, które dodatkowo ją zagęszczają i składają w komórkach jako miód spadziowy. Dzięki…
- Dodaj do koszyka
- Promocja!
- Miody
- zł70,00
- Miód koniczynowy – co trzeba o nim wiedzieć? Miód koniczynowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów koniczyny – z jej białej lub czerwonej odmiany. W tym pierwszym przypadku ma on jasny słomkowy kolor i słodki smak, natomiast w drugim – jest łososiowy i lekko kwaśny. Czym jeszcze się różnią? Miód z koniczyny białej…
- Dodaj do koszyka
- Promocja!
- Miody
Miód Nektarowy z Runa Leśnego ( wielokwiat ) 1,25 Kg ( 1250 Gram )
- zł75,00
- Miód z Runa Leśnego na Przeziębienia Miód runa leśnego pochodzący ze wszystkich roślin i drzew kwitnących w puszczy, to wspaniały miodowy "antybiotyk", działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie, zwiększa odporność organizmu. Szczególnie polecany jest przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych. Polecany jest w szczególności dzieciom. Podnosi odporność organizmu, koniec z przeziębieniami przynoszonymi ze szkoły. Działa przy problemach dróg…
- Dodaj do koszyka
Ze względu na podstawowe zastosowanie naturalne miody nektarowe możemy podzielić na następujące kategorie:
- lecznicze – wykorzystywane w celu zmniejszenia ryzyka infekcji oraz zwiększenia odporności organizmu, wzmocnienia go i przyspieszenia powrotu do zdrowia,
- stosowane na kanapki – zazwyczaj występujące w bardziej stałej postaci jako smarowidło,
- używane do herbaty, kawy i mleka jako zdrowszy zamiennik cukru i innych substancji słodzących – najczęściej dostępne w formie płynnej,
- przeznaczone głównie dla dzieci – w składzie posiadają owoce, dzięki którym zawdzięczają inny kolor oraz słodki, nietypowy smak.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by jeden produkt został wykorzystany na więcej sposobów. Obecnie miody doceniane są nie tylko w kuchni i dietetyce, ale także w kosmetyce oraz medycynie. W przypadku tej, ostatniej dziedziny chwalone są ze względu na bogaty skład, pełen wartościowych składników, tj.:
- potas,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- chlor,
- mangan,
- kobalt,
- biotyna,
- kwas:
- foliowy,
- pantotenowy,
- witaminy:
- B,
- C,
- PP.
Naturalne miody nektarowe
Skład miodów to zwykle ok. 80% cukrów prostych – głównie fruktozy i glukozy. Pozostałą część stanowią witaminy i wartościowe składniki, wpływające w dużym stopniu na ich przeznaczenie. Na naszej stronie internetowej dostępne są naturalne miody:
- nektarowo-spadziowe z drzew liściastych – posiadają silne działanie oczyszczające, bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Coraz częściej stosowane są do wzmocnienia organizmu, układu pokarmowego i oddechowego, a także w walce z anemią;
- spadziowe z drzew iglastych – używane są głównie w chorobach układu krążenia oraz w celu zmniejszenia dolegliwości dolnych dróg oddechowych i układu pokarmowego;
- lipowo-spadziowe – stosowane są zazwyczaj w przypadku leczenia infekcji dróg oddechowych, przeziębienia i kaszlu. Ponadto pozytywnie wpływają na pracę nerek, wątroby, układ nerwowy i moczowy, a także łagodzą stres, niwelują przemęczenie i są pomocne w walce z bezsennością;
- nektarowe:
- malinowe z kruszyną – są polecane przy nadciśnieniu tętniczym, a także przy problemach z wątrobą, krążeniem oraz z układem krwionośnym,
- z mniszka lekarskiego – mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Stosowane są jako leki na różnego rodzaju zakażenia, przeziębienia oraz grypę, a także w problemach z wątrobą, sercem, żołądkiem, nerkami i drogami moczowymi,
- wrzosowe – skutecznie wspomagają walkę z przeziębieniem i stanem zapalnym jamy ustnej. Wpływają na wzmocnienie odporności organizmu, chroniąc przed różnymi infekcjami, których podłożem są bakterie oraz wirusy,
- gryczane – pełnią funkcję oczyszczającą. Pomagają przy niedokrwistości, wzmacniają układ krwionośny i pracę serca oraz wspomagają gojenie ran i regenerację organizmu,
- koniczynowe – stanowią ratunek podczas leczenia biegunek, wyczerpania nerwowego oraz zapalenia oskrzeli. Charakteryzuje je działanie napotne, wykrztuśne, moczopędne i przeciwzapalne,
- z runa leśnego – ich najważniejszym zadaniem jest pomoc w leczeniu chorób skóry i infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto pełnią funkcję bakteriobójczą i pozytywnie wpływającą na ogólną kondycję organizmu.
Zarówno skład naturalnych miodów, jak i sposób, w jaki powstają, decyduje o ich właściwościach zdrowotnych.